Räsymattojen historiasta

Räsymatto aikojen saatossa

Kartanoissa kudotut matot olivat käytävämattoja, jotka tehtiin pellavasta. Kartanoissa käytettiin myös hienoja itämaisia mattoja. Torpissa ei mattoja juuri käytetty. Lattialla olivat oljet. Mattojen puuttuminen selittyy osin myös sillä ettei kudemateriaalia juurikaan kertynyt. Vaatteet kierrätettiin moneen kertaan ja niistä ei jäänyt maton kuteeksi.

Menneiden aikojen matot olivat melko synkkiä. Kotona kudotut kankaat kun olivat harmaita tai mustia, riippuen lampaiden väristä. Vasta kun Finlayson alkoi kutoa teollisesti kankaita saatiin mattoihinkin enemmän väriä. Ihmiset vaurastuivat ja vaatteita jäi enemmän. Alkoi olla mahdollista leikata kuteita mattoihin ja pienempienkin talojen lattioille ilmestyivät iloisen kirjavat räsymatot.

Nykyään räsymatto nimikkeen alla myydään melkein minkälaisia mattoja tahansa. Uudesta materiaalista tehtyä maton kudetta myydään monenlaista. Löytyy monenlaista uusista trikoo-, trikoo/puuvillakuteista kudottuja mattoja, jotka eivät ole perinteisiä räsymattoja. Räsymatto kun on tehty räsyistä, niistä mitä kulloinkin on saatavilla.

Hattukamari ja perinnematto myymälä, Kortteenpääntie 88, 2930 Vermuntila,matkapuhelin 0406704231. AVOINNA sopimuksen mukaan.